Een afscheid is altijd verschrikkelijk. Zelfs als je weet dat een dierbare binnen aanzienlijk korte tijd deze wereld zal verlaten en je je erop kan voorbereiden, is het nog een onbeschrijfelijk verdriet. Een stukje verwerking kan dan ook in het officiële afscheid zitten. Het is confronterend maar we bewijzen er de overledene er ook een laatste dienst mee; een waardig afscheid. In deze blog vertel ik je meer over de organisatie hiervan. Lees je mee?

De wervelwind van het geregel

Het overlijden van een geliefde kan heel onverwachts gebeuren. Je wordt dan in een wervelwind van geregel gestort. Dat komt omdat een begrafenis of crematie heel snel geregeld moet worden. Voor veel grote bijeenkomsten heb je meestal wel meerdere weken maar aan een uitvaart zit wel een tijd vast die niet te verzetten is en waarvan de organisatie ineens zou koud op je bord kan vallen. Haal diep adem en zet alle punten op een rijtje. Hoe naar het ook is, mocht je weten dat een dierbare binnen korte tijd zal overlijden, dan heb je meer tijd en ruimte om te plannen als je dat wilt.

Alles volgens de wens

Zoals ik al zei, bewijs je de overledene een laatste dienst door het regelen van een waardig einde. Veel mensen hebben wel een idee over hun eigen uitvaart. Deze zijn voor het overlijden meestal wel besproken of ergens opgeschreven. Probeer hier zoveel mogelijk aan te conformeren. Zo weet je zeker dat je de overledene tevreden te ruste kan brengen. De laatste wensen zijn ingewilligd en dat geeft naasten vaak ook een gevoel van berusting en voldoening.

Alle hulp aan jouw kant

Je hoeft natuurlijk niet alles zelf te doen. Als er een moment is om alle hulp die je maar wilt in te schakelen, dan is het nu. Je kan familie en vrienden vragen om te helpen maar je kan het ook neerleggen bij een professionele organisatie, afhankelijk van de plek waar je de uitvaart wilt organiseren. Zo kan je voor een uitvaart Amsterdam terecht bij Iede Hoorn Uitvaart zorg. Zij begeleiden je dan ook met het regelen en zo kan jij zelf wat meer rust nemen.

Het afscheid zelf

Op de dag zelf is het tijd om stil te staan. Je staat stil bij de mooie herinneringen die er zijn, verhalen van vrienden en familie. En met z’n allen sta je stil bij het treurige feit dat de dierbare er niet meer is. Die dag is voor rust en rouw, iedereen doet dat op zijn eigen manier en met zijn eigen tempo.