Werkt u als ZZP'er of heeft u net een bedrijf opgezet? Dan zijn er een hoop dingen die u kunt doen om de groei en professionaliteit van uw bedrijf te bevorderen. Een daarvan is een zakelijke rekening openen. Het openen van een zakelijke rekening biedt vele voordelen voor uw bedrijf. Een daarvan is bijvoorbeeld het gescheiden houden van zakelijk en privé als het neerkomt op de financiën. Overweegt u om een zakelijke rekening te openen, maar wilt u meer weten over de voordelen? Lees dan verder.

Houdt privé en zakelijk overzichtelijk en gescheiden

Voor ondernemers die hun privé rekening gebruiken voor zakelijke betalingen, kan het op den duur lastig worden om overzicht te houden. Als u in de beginfase van uw bedrijf bent, is het misschien nog makkelijk om bij te houden. Maar naarmate uw bedrijf groeit en er meer transactie verkeer ontstaat, kan het steeds lastiger worden. Als ondernemer of ZZP'er bent u in principe niet wettelijk verplicht om een zakelijke rekening te openen. Echter bent u wel verplicht om uw financiële administratie goed bij te houden en door te geven. Als geldstromen door elkaar lopen kan het voorkomen dat u bepaalde transacties over het hoofd ziet en hierdoor uw inkomsten niet correct doorgeeft aan de belastingdienst. En dat kan natuurlijk wel de nodige problemen opleveren. Daarom is het het beste om privé en zakelijk op deze manier gescheiden te houden. Bij het openen van een zakelijke rekening krijg je ook een aparte pinpas speciaal voor zakelijke uitgaven. Ook dit is prettig als u bijvoorbeeld een klant op lunch trakteert tijdens een zakelijke meeting.

Uitbesteding van de boekhouding

Veel ondernemers kiezen er in de startersfase voor om zelf hun boekhouding te doen. Maar zoals elke ZZP'er en ondernemer die dit doet weet, kan dit een frustrerende taak zijn die een hoop kostbare tijd opslokt. Daarom kiezen ondernemers er op den duur soms toch voor om de boekhouding uit te besteden aan een boekhouder. Als dit voor u het geval is, dan zal de boekhouder waarschijnlijk van u verwachten dat u een zakelijke rekening heeft. Voor een boekhouder kan het namelijk flink wat uitzoekwerk zijn als deze de zakelijke van uw privé transacties moet onderscheiden.

Professionele uitstraling

Een zakelijke rekening is niet alleen prettiger voor het houden van overzicht. Het zorgt er ook voor dat uw bedrijf professioneel over komt. Als u facturen opmaakt en uitstuurt naar klanten en leveranciers staat het nu eenmaal een stuk representatiever als de naam van het rekeningnummer overeen komt met de naam van uw bedrijf, in plaats van dat uw eigen naam en privé rekeningnummer op de factuur vermeld staat.