We willen allemaal wel van onze vrijheid en onafhankelijkheid genieten en hoe kunnen we dat beter doen dan met een eigen auto of motor? Je hoeft je dan helemaal geen zorgen meer te maken om op je werk te raken, je kunt de kinderen van school halen en je kunt zorgeloos uitstapjes plannen. Toch gaat het kopen van een auto of motor gepaard met een aanzienlijk kostenplaatje. Heb je dit geld niet meteen klaarliggen, maar wil je wel die droom waarmaken? Met een financiering kun je wel de aankoop doen, maar hoef je niet het geld in een keer zelf beschikbaar te hebben.

Waar moet je aan denken voor je gaat lenen?

Het klinkt natuurlijk mooi om meteen naar de garage te hollen en die auto of motor te bestellen, maar voor je een financiering ook nog maar overweegt, denk je er beter eerst even goed over na. Het financieren motor of het aangaan van een autofinanciering is enkel en alleen mogelijk als je ook in de mogelijkheid bent de afbetalingen stipt en correct na te leven. Het heeft geen enkele zin jezelf in de problemen te brengen door een lening aan te gaan die niet aangepast is aan jouw financiële toestand. Ga daarom eerst steeds na hoeveel je maandelijks kunt afbetalen en richt je op dat bedrag voor het uitkiezen van je auto of motor.

Hoe verloopt de aanvraag?

Iedere kredietverstrekker wil er bij het goedkeuren van een financiering zeker van zijn dat die financiering kan en zal terugbetaald worden zoals in de overeenkomst is bepaald. Om die reden zul je bij de aanvraag altijd je inkomsten en uitgaven moeten kunnen bewijzen in de vorm van bijvoorbeeld een bewijs van loon en documenten van andere lopende leningen. Verder zal uiteraard ook gevraagd worden naar je identiteit en naar je persoonlijke situatie. Op basis van al deze gegevens zal je kredietverstrekker een analyse maken en de aanvraag goedkeuren of weigeren. Houd er rekening mee dat een weigering altijd een goede reden heeft en niet bedoeld is om het je moeilijk te maken. 

Ook hier moet je aan denken

Werd je aanvraag voor een financiering goedgekeurd en heb je jouw nieuwe auto of motor al gekozen? Mooi, maar hou dan wel nog enkele andere zaken in het oog. Zo moet je eraan denken je auto of motor te laten registreren en moet je een verzekering aangaan. Doe je dit niet, dan riskeer je bij een ongeval of verkeerscontrole aardig in de problemen te komen. Voor je de eerste keer de weg op gaat, moet je auto of motor aan alle wettelijke verplichtingen voldoen.