Game computers zijn anders dan de standaard computers die je gebruikt in het kantoor. Een desktop of laptop die is gemaakt voor gamen heeft veel meer vermogen op verschillende manieren. Zo'n computer kan niet alleen de nieuwste games afspelen zonder dat er problemen optreden in je frame rate, maar de machine kan ook beter films en muziek bewerken. Er zijn heel veel belangrijke activiteiten naast gamen waarin game computers uitblinken. Dus ook al ben je geen gamer of heb je naast gamen andere prioriteiten, een game computer is toch een aankoop om serieus te overwegen. Maar wat maakt een gamingpc nou anders dan een normale desktop? En wat betekent al die wartaal in de specificaties eigenlijk?

Wat maakt een game computer speciaal?

Bij een gamingpc krijgt het werkgeheugen vaak een grote boost ten opzichte van een doorsnee computer. Dat zorgt ervoor dat de computer sneller kan rekenen. De opslagcapaciteit is ook groter met razendsnel SSD geheugen voor de zwaarste games en voor de overige opslag een terrabyte of twee HDD, dat is goedkoper en omvangrijker dan SSD maar iets trager. Maar de belangrijkste verschillen tussen normale computers en game computers zitten meestal in de processor en de videokaart. De videokaart, oftewel het grafisch geheugen, doet het rekenwerk om beelden van hoge resolutie op je scherm te tonen. Een videokaart werkt om films af te spelen, maar nog veel meer om games af te spelen, waar er op hoge snelheid driedimensionale berekeningen moeten worden gemaakt. De processor is als het brein van de computer, de leider van alle berekeningen. Een processor heeft meerdere kernen, om zo tegelijkertijd meerdere berekeningen te doen. Gamingcomputers hebben al gauw vier, acht of zelfs tien kernen. Maar wat kun je eigenlijk allemaal met die specificaties?

Wat een gamingpc wel niet allemaal kan

Dankzij een groter geheugen kunnen computers zwaardere programma's draaien, maar er zijn veel meer zware programma's naast games. Misschien is de wereld van crypto valuta wel iets voor jou? Om de zware open-source programma's te gebruiken die gedecentraliseerde handel in cryptomunten mogelijk maakt heb je een gamingpc nodig, je kunt er zelfs mee mijnen naar Bitcoin. Daarnaast is er natuurlijk de kunst van het bewerken van bestanden. Muziek, foto's en films kosten niet veel vermogen om te bekijken of af te spelen. Het bewerken hiervan is echter een bijzonder zware taak en het is beter hiervoor een game computer aan te schaffen. Tot slot is het belangrijk om te weten dat zo gauw je kijkt naar doorsnee computers de prijs al snel omhoog schiet wanneer je iets meer vermogen zoekt. Kijk eens naar de goedkopere game computers en ontdek dat je hier betere computers kan kopen voor hetzelfde geld.