Een houtkachel staat heel mooi in huis en geeft veel sfeer mee. Op winterachtige dagen is het heerlijk vertoeven bij een warme kachel. Dat gaat nooit vervelen. Maar als je nog geen houtkachel hebt en dat wel wilt moet je jezelf eerst een aantal dingen afvragen voor je tot koop overgaat. Niet ieder huis is namelijk goed geschikt voor een houtkachel. In dit artikel een aantal tips waar je rekening mee moet houden met een houtkachel.

Is het mogelijk, een houtkachel in huis?

Eerst van belang is om te bepalen of je huis geschikt is voor een houtkachel. Want niet alle huizen zijn daarvoor ingericht. Als het niet kan, heeft het dus ook geen zin om het te overwegen. Heb je geen schoorsteen of de mogelijkheid om pijpen via verdiepingen naar boven te trekken kan je een houtkachel vergeten. Heb je wel een schoorsteen kijk dan eerst of deze helemaal open is. Let ook op dat er geen scheuren zitten waar de rook doorheen kan komen. Vertrouw je het zaakje niet helemaal? Bel dan een kachelbedrijf op die jou kan helpen om de schoorsteen in optimale conditie te krijgen. Zij hebben alle apparatuur om jouw schoorsteen te controleren en te kijken of alles in orde is. Je kunt elektrische haarden kopen als alternatief voor een houtkachel.

Waarvoor wil je een houtkachel gebruiken?

Belangrijke vraag die een duidelijk antwoord vereist. Waar de houtkachel voor gebruiken? Is het gewoon voor een leuk avondje met sfeer? Of ga je het gebruiken voor een centrale verwarming? De manier waarop je een houtkachel gaat gebruiken bepaalt namelijk het type en de grootte.

Waarom is de grootte van een houtkachel belangrijk?

De grootte van de houtkachel is bepalend voor de ruimte die je gaat verwarmen. Logisch, hoe groter de houtkachel, hoe groter je een ruimte kunt verwarmen. Je hebt lijstjes die precies aangeven welke grootte kachel geschikt is voor jouw ruimte. Wat de houtkachel een warmte kan produceren geeft men aan in kiloWatt. Zo moet je uitgaan dat je één kiloWatt nodig hebt om tien vierkante meter te verwarmen. Je hebt houtkachels die beginnen vanaf 3,5 kiloWatt en een redelijke huiskamer heeft snel die grootte. Goede tip is om beter een kleine houtkachel aan te schaffen dan een grote.

Welk type houtkachel wil je hebben?

Keuze genoeg voor type houtkachels. Zo heb je gietijzeren houtkachels, pellet houtkachels en stalen houtkachels. En daarop veel varianten. Een gietijzeren houtkachel is het meest goedkoop. Als je alleen af en toe wilt genieten van een houtkachel werkt een gietijzeren uitstekend. Gebruik je de houtkachel in plaats van een CV ga dan voor een speksteen of tegelkachel.