Het is vanaf 1 januari 2021 verplicht voor alle huizen in Nederland om een energielabel te hebben. Als je de woning wilt verkopen of verhuren is deze vanaf deze datum ook verplicht. Een energielabel aanvragen kan worden gedaan bij een zogenoemde energieadviseurs. Het is een stap in de goede richting van de Nederlandse overheid om de klimaat doelen van Parijs te halen. Dit zorgt namelijk voor inzichtelijkheid bij potentiële kopers of huurders wat de duurzame staat is van een huis. Het is handig om dit te weten zodat ook bekend is of de stookkosten eventueel hoog gaan uitpakken in de winter. Het energie label varieert tussen A++++ helemaal tot G. Hierbij is G absoluut niet energiezuinig en A++++ Heel zuinig. Het energielabel is uiteindelijk 10 jaar geldig, daarna moet deze opnieuw worden aangevraagd.

Voordelen van het label

Er zijn flink wat voordelen op te noemen voor het gebruik van dit label. Het is namelijk een maatstaaf die nu ook al wordt gebruikt op elektrische apparaten. Dit heeft als invloed gehad dat consumenten duurzamere keuzes kunnen maken bij het kopen van hun elektrische spullen. Uiteindelijk leidt dit label er ook toe dat er een verbeterde energie efficientie plaatsvindt. Als iemand bijvoorbeeld een huis wilt verkopen met energielabel e koopt kan dit extra motivatie zijn om een duurzame verbouwing te realiseren. Dit zal uiteindelijk ook huiseigenaren helpen doordat de energierekening lager zal uitvallen door dat er beter geïsoleerd is. Het scheelt vervolgens ook met de ecologische voetafdruk die wordt achtergelaten door de bewoners. Doordat het huis energiezuiniger is zal er ook minder uitstoot van schadelijke stoffen zijn. Al deze kleine beetjes helpen om uiteindelijk de planeet te redden. Natuurlijk zal dit ook de prijs van het huis verhogen doordat deze aantrekkelijker wordt voor potentiële kopers.

Het aanvraag verloop

Het is eigenlijk redelijk eenvoudig om zo’n energielabel aan te vragen. Er zijn verschillende energie adviseurs die deze service aanbieden. Door vervolgens langs te komen bij het te meten huis en beginnen ze de energiemeting. Hier zullen zij kijken hoe het huis is ingedeeld en maken ze gebruik van een checklist voor isoleringsmogelijkheden. Vroeger kon dit allemaal online worden geregeld maar met de nieuwe wetgeving is het verplicht dat er een energie adviseur langs komt. Deze heeft over het algemeen 1 a 2 uur nodig om de metingen te verrichten. De prijzen voor het aanvragen verschillen per aanbieder, maar ook met de grote van het te meten huis. Er zal dus een indicatie van de prijs worden gegeven afhankelijk van het oppervlak.