Etiketten is niet iets waar je vaak aan denkt als je denkt aan iets wat zo’n groot onderdeel is van je dagelijks leven. Maar toch is het zo en dat maakt dat je zorgvuldig om moet gaan met je eigen etiketten als je die gaat ontwerpen en drukken. Een etiket is het informatiebordje voor een product, een manier om iemand meteen meer informatie te geven met als doen dat diegene weet wat er in z’n handen ligt. Dus uiteindelijk bepaalt een etiket voor een deel de keuze van iemand om een product mee te nemen.  

Let op kleur

Tijdens het ontwerp proces wordt er heel erg gelet op kleur. Dit heeft vooral te maken met het psychologische aspect van kleur. Mensen hebben bepaalde associaties bij kleur en dit passen we onbewust toe wanneer we iets met kleur zien, dus zo ook met etiketten. Een printer toner zorgt ervoor dat de kleuren ook goed worden geprint. Als je gaat ontwerpen kun je hier dus handig gebruik van maken. Maak geen overhaaste beslissingen en kies kleur met mate, want je moet ook nog informatie kwijt. 

Drukker

Een etiket moet eigenlijk wel van goede kwaliteit zijn. Het kan niet zo zijn dat je ergens een etiket op plakt om vervolgens te zien dat hij of niet goed plakt. Of dat het etiket heel goed slijt. Dit heeft geen professionele uitstraling. Dit is een punt waar je goed in kan investeren. De kwaliteit van etiketten zijn verschillend per drukker. Herma etiketten zijn voorbeelden van etiketten die vaak worden besteld omdat ze bekend staan om goed papier en fijne service. En dat laatste is ook van belang omdat de communicatie tussen jou en de drukker uiteindelijk ervoor zorgt dat alles soepel kan verlopen.

Niet teveel informatie

Wanneer je een etiket gaat ontwerpen is de informatie erop niet onbelangrijk. De kunstis om de informatie op een etiket behapbaar te maken. Dat wil zeggen dat er niet te weinig, maar ook zeker niet teveel op moet staan. Gelukkig hoef je bij bepaalde producten niet zoveel uit te leggen maar het is bekend dat je, als het erop aankomt, toch meer moeite hebt met de informatie bepalen dan je denkt. Het is in ieder geval de bedoeling dat iemand zich geen dingen af gaat vragen aan de hand van het etiket. Als je het lezen en het product vervolgens gewoon bekijken zonder opmerkingen te maken of vragen te stellen over wat ze net gelezen hebben, dan heb je het waarschijnlijk goed gedaan.