Voor steeds meer mensen gaat het klimaat een grotere rol spelen in het dagelijks leven. In eerste instantie komt dat vooral door de oproep afval te scheiden en de mogelijkheden die ons worden gegeven om bijvoorbeeld minder plastic te kopen. Maar ook wordt het meer een intrinsieke beweegreden om bij te dragen aan een gezonde ecologische voetafdruk. Het is tegenwoordig niet meer dan normaal dat je nadenkt over hoe de wereld er wat betreft het klimaat over een tijdje uitziet, twintigers zijn zich ervan bewust dat hun kinderen later in een wereld moeten gaan leven die een stuk minder plezierig is als nu. Vooral wanneer bepaalde problemen niet opgelost worden binnen een bepaalde tijd. Het produceren van producten die in de supermarkt komen te liggen hebben vaak een invloed op deze voetafdruk, palmolie is hier een heel goed voorbeeld van. Het is vrijwel niet meer weg te denken uit de supermarkt en het zit in bijna elk product. Des te belangrijker wordt duurzame palmolie

Waarom duurzaam?

Je kan je afvragen: waarom niet gewoon kiezen voor producten zonder palmolie? Natuurlijk kan dat gelden voor bepaalde producten die het in principe helemaal niet nodig hebben, maar voor een groot deel is het echt nodig om de producten goed te houden. Maar wanneer je massaal op zou roepen tot het niet meer kopen van producten met palmolie, breng je een enorme schade aan bij de boeren die hun verkoop zo hard nodig hebben. En juist voor deze boeren is duurzame palmolie heel belangrijk omdat daar de toekomst ligt. Duurzame palmolie houdt in dat de grond niet beschadigd wordt, er geen bossen voor gekapt hoeven te worden en dat de boeren genoeg ondersteund worden om zichzelf en de palmbomen te onderhouden.

Milieu

Kiezen voor duurzame palmolie heeft een groot effect op het milieu als mensen op een grote schaal producten zouden kiezen die eerlijk tot stand gekomen zijn. ‘what is sustainable palm oil’ is een veel gezochte vraag en het antwoord geeft mensen het zetje in de rug om bewuster om te gaan met het kopen van producten waar palmolie in zit. Daardoor worden er minder bossen gekapt waardoor we de bomen die we zo hard nodig hebben, kunnen laten staan. En natuurlijk is het ook voor jezelf heel prettig om te weten dat je in je eigen dagelijkse leven echt een verschil probeert te maken. Dat is de enige manier om anderen ook te overtuigen van het juiste.