Mensen met een gluten allergie hebben vaak te maken met sociaal ongemak, veroorzaakt door hun dieetwensen. Met name op speciale gelegenheden, zoals verjaardagen, trouwerijen of huwelijksverjaardagen voelt men zich vaak tot last, omdat er voor hun een aangepast menu gemaakt moet worden. 

Bij professionele eetgelegenheden weten de koks wel hoe ze rekening moeten houden met deze allergie, en is het een kwestie van op tijd kenbaar maken dat je een gluten allergie hebt. Het gevaar schuilt hem vaak bij een etentje thuis. In ernstige gevallen kan zelfs een gluten vrij brood met hetzelfde mes snijden als een normaal brood lijden tot een ernstige allergische reactie.

Je kunt niet van iedereen verwachten dat zij boeken over glutenvrij eten hebben gelezen. Maar er zijn een aantal zaken die iedereen eigenlijk zou moeten weten over een gluten allergie. Die hebben we in deze blog op een rij gezet.

Gluten is een eiwit

Gluten is een eiwit dat voorkomt in verschillende soorten granen. Dit eiwit geeft elasticiteit aan het deeg en de pluizige textuur aan brood. Voedingsmiddelen die gluten bevatten zijn onder meer gerst, couscous, tarwe, rogge, mout, durum, spelt, enzovoort. Haver bevat in principe niet het gluten eiwit, maar omdat het vaak in tarwemolens wordt verwerkt, bestaat er alsnog een risico op een allergische reactie.

Opgeblazen gevoel

Meer mensen hebben last van gluten dan je denkt. Of dan ze zelf weten. Vaak wordt een opgeblazen en ongemakkelijk gevoel na een avondje eten toegewezen aan te veel eten. Maar grote kans dat gluten de boosdoener is. Slechts één procent van de bevolking heeft de diagnose glutenintolerantie, maar naarmate meer mensen een glutenvrij dieet proberen, merken ze steeds vaker de voordelen van glutenvrij eten.

Gluten intolerantie vs allergie

Een gluten allergie is iets anders dan gluten intolerantie. De ergste vorm is coeliakie: dit kan zich op verschillende manieren manifesteren. Het is in feite een auto-immuunziekte, wat betekent dat wanneer gluten worden ingenomen, het lichaam dit eiwit begint aan te vallen en daarbij de darmwand beschadigt. Dit kan leiden tot andere gezondheidsproblemen zoals voedingstekorten, bloedarmoede of zelfs ernstige spijsverteringsproblemen zoals een slechte buik en een verhoogd risico op vele andere ziekten.

Ook kun je last hebben van gluten intolerantie. In dit geval, zoals de naam al doet vermoeden, lijdt men niet aan coeliakie, maar verwerpt het lichaam nog steeds gluten. Dus wanneer ze iets hebben dat veel gluten heeft, kunnen ze symptomen ervaren zoals buikpijn, extreme vermoeidheid, een opgeblazen gevoel en soms zelfs depressieve gevoelens.