Voordat we het over de voor- en nadelen van CFD gaan hebben gaan we je eerst uitleggen wat CFD nu precies is. CFD betekenis is contract for difference. Dit is een financieel product waarmee beleggers kunnen profiteren van een eventuele koersstijging of-daling van een bepaald product. Bij het kopen van een CFD wordt de koper niet de eigenaar van het product, dit is iets waar soms nog wel eens verwarring over kan komen te ontstaan. Het waardeverschil van bijvoorbeeld een aandeel wordt voordat dit aandeel gekocht wordt verrekend. De afrekening van de winst of het verlies van dit aandeel vindt plaats wanneer de positie al gesloten is. Er vindt dus geen betaling plaats, door middel van CFD’s kunt je inspelen op zowel de stijging als de daling van de koers. 

Een van de grote voordelen van het handelen in CFD is de hefboom waar je gebruik van kan maken. Dit betekent dat je dus eigenlijk met een relatief klein bedrag een grote investyering kunt aangaan. Zo kun je voor een CFD op de AEX-index bijvoorbeeld een aandeel kopen voor 25 euro terwijl dat de daadwerkelijke waarde 450 euro is. Een ander voordeel van beleggen in CFD is de eenvoud van een product. Het kopen van een CFD gaat vrijwel op precies dezelfde wijze als de aankoop van een normaal aandeel. Dit is in principe 1 seconde op de knop drukken en wachten tot het gelukt is. 

Beleggers verliezen ook geld

Volgens onderzoekers verliezen 65% van de CFD beleggers geld, dit komt doordat het vaak risicovolle beleggingen zijn. Het voordeel hier is dat wanneer je wel geld verdiend je vaak ook extreem veel geld verdiend. Zo kun je gemakkelijk een winst pakken van 100%, dit is natuurlijk niet iets wat je gemakkelijk kan halen op de markt. Je kunt via verschillende brokers gebruik maken van cfd trading. Cfd trading is nog niet mogelijk voor alle brokers, daarom moet je goed kijken welke brokers je wilt gebruiken. Het nadeel van CFD’s zijn dat je een bedrag moet inleggen om de contractsom mee te betalen, dit wordt ook wel een margin genoemd. Wanneer de koerswijziging negatief is kun je gemakkelijk snel geld verliezen. Mede door dit soort gevallen is het goed om je eerst goed in te lezen, het is zeker goed om te beleggen maar het is nog beter om je eerst goed in te gaan lezen voordat je met bepaalde beleggingen wilt gaan beginnen.