De meeste mensen weten niet dat er veel verschillende soorten ringen bestaan. Natuurlijk is het duidelijk dat er ringen zijn die er anders uitzien dan anderen, maar het is al minder bekend dat deze een andere benaming hebben. In dit blog is er wat uitleg over.

De ring

Eerst nog wat over de ring zelf. Deze bestaat namelijk al eeuwenlang. De eerste ringen en sieraden zijn gevonden in het derde millennium voor Christus, ongeveer 2500 voor Christus. Toen werd al duidelijk dat mensen ringen droegen om verschillende redenen. Het liet bijvoorbeeld de status van de persoon zien of de burgerlijke staat.

In verschillende culturen betekent een ring op een vinger wat anders. Zo wordt over het al gemeen een verlovingsring en een trouwring op de vierde vinger gedragen. Op welke hand, dat verschilt. Al wordt het in veel landen op de linkerhand gedragen, omdat deze vinger een korte baan zou hebben naar het hart.

Een zegelring wordt gedragen op de linkse pink. Een ring met geboortesteen wordt juist weer rechts gedragen, op de eerste vinger. Deze laten zien in welke maand iemand is geboren. Zo zijn er nog meer vingers waar een ring typisch op wordt gedragen, maar welke ringen zijn er nu?

Solitair ring

We zullen beginnen met de solitair ring. Deze wordt vooral gebruikt als verlovingsring. Hoog op deze ring wordt de steen geplaatst. De chatonzetting, oftewel de pootje waarmee een steen wordt vastgehouden, is meestal open. Zo kan de steen duidelijk getoond worden.

Solitair pave

Deze ring is de iets luxueuzere variant van de solitair ring. Hier zijn er meerdere steentjes geplaatst aan de zijkanten van de centrale steen. De solitair ring heeft dan alleen de steen in het midden. De solitair pave wordt niet voor niets de ring met zijstenen genoemd. Om de middelste steen nog meer uit te laten blinken, wordt aangeraden om deze in een kleur te kiezen.

Drie steens ring

Een andere optie voor verlovingsring, is de drie steens ring. Deze heeft, zoals misschien al duidelijk, drie stenen. Hierbij is de middelste steen het grootst. De stenen staan symbool voor het verleden, heden en de komende toekomst die de persoon samen met partner tegemoet gaat.

Halo ring

De halo of entourage ring heeft één steen in het midden waaromheen vele kleine edelstenen te vinden zijn. Dit kan in een cirkel zijn of in meerdere rijen gezet worden. Het effect wordt dat het lijkt alsof het allemaal één groot geheel is, waardoor de stenen erg groots lijken.

Melano

Melano heeft nu een ring met verwisselbare steen. Dit betekent dat iemand kan kiezen voor een bepaalde ring, wat dan gecombineerd kan worden met welke steen zij maar zouden willen. Zo wordt er een unieke ring gecreëerd. Er zijn grote-, kleine-, edelstenen en nog meer. Er zijn vaak ook leuke kortingen, dus wees er snel bij en bekijk alle verwisselbare sieraden.